ØSTRE ROER


VÅNINGSHUSET ANNO 1865
Astrid Marie Roer løper rundt i hvit sommerkjole


Østre Roer er i dag en gård som sårt trenger å bli restaurert. Bygningene er gamle, og dessverre har det de siste tiårene ikke blitt gjort mye vedlikehold.

I en bok om norske gårdsbruk fra 1965 står Østre Roer G. nr. 8, Br. nr. 2 oppført med følgende bygninger: Våningshus bygd i 1865, restaurert i 1918. Låve bygd i 1865, fjøs bygd i 1910, grisehus i 1914, stall i 1922, (potet)kjeller i 1931 og stabbur i 1867. Til gården hører også nesten 180 mål jord.

GÅRDSTUNET
Fjøs (til høyre) og grisehuset øverst, stall og skjul (til høyre) nederst. På hjørnet av stallen henger en postkasse. Posten måtte hentes på Nordre Roer, hvor det var en felles postkasse. Innholdet ble sortert, og de som hentet posten tok alltid med til naboen også.I ettertid er grisehuset revet, og i dag er det kun grunnmuren som står igjen. På gården er det også et pumpehus og et (ved)skjul. Dette sto ikke oppført i boken om norske gårsdbruk, men jeg vil anta at de er fra samme periode som de andre bygningene på gården.

HVERDAGSLIV Petter Roer (f. 1903) til venstre sammen med datter Astrid Marie Roer (f. 1949). Bak står en maksin som borrer etter vann der pumpehuset er i dag. Det ble funnet veldig mye vann, og det er mer enn nok fortsatt. Foran på dobbeleksponeringa står Kari Roer (f. 1951) med hunden Freia. Til høyre er Kari Roer i den fine vogna fra 50-tallet.


På 70-tallet ble det bygget en kårbolig her på gården, hvor foreldrene til min mann flyttet inn. Dette er altså min manns barndomshjem og den boligen hvor vi bor i dag. På den tiden levde fortsatt hans bestemor Borghild, og han er derfor vokst opp med henne boende i våningshuset.

Det originale inngangspartiet til våningshuset


På 70-tallet ble det også gjort endringer på våningshuset. Blant annet ble de originale vinduene byttet ut med kvadratiske vinduer, som var typisk for sitt tiår. Dermed mistet huset sitt originale særpreg, dessverre.

Ettersom vi bor i kårboligen har dette huset fått et ansiktsløft de siste årene. Det eneste som gjenstår er bytte av vinduer. Men dessverre har alle av de resterende seks bygningene på gården forfalt, og alt trenger derfor restaurering. Men dette er et tungt løft. Jeg elsker gamle hus og vi kommer derfor til å restaurere våningshuset først, og så får vi klattmale litt på resten av bygningene etter hvert som lommeboken tillater det.

1 kommentar:

 1. God morgen!
  Dere har litt av en jobb foran dere, men det gjelder å ta ett skritt av gangen, og glede seg over fremskrittene! Det siste er ikke minst viktig! Bygårdsmannen har lært noe av meg der, nemlig å premiere seg selv litt ved fullført arbeide, og litt premiering under veis også!

  Så moro å se de gamle bildene av gården! Det er jo flott dokumentasjon av både folk og bygninger!

  Lykke til i Give Awayen hos meg - tilfeldighetene kan jo gjøre deg til vinner nok en gang!

  Klem Cathrine :-)

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen noen ord:)