mandag 20. mai 2013

Nye HISTORISKE FUNN på gården

De siste dagene har vi hatt den glede av å ha Hugo Falck fra Rygene detektorklubb på besøk på gården. Han har vandret opp og ned langs jordene med sin metalldetektor. Og det som er så spennende er at han faktisk har funnet det han mener er historiske gjenstander. Blant annet ble det funnet et fragment av en trefliket spenne fra vikingtid. Slike spenner var populært i Norden under vikingtiden. Utformingen er "stjålet" fra frankisk sverdbandolær/oppheng, antagelig først som sekundærbruk av frankiske beslag, siden lokalt produsert.


Trefliket spenne. ALLE FOTO: Hugo Falck

Det ble også funnet en signetring, altså en ring med motiv som ble brukt til å stemple og signere brev og dokumenter. Ifølge Hugo Falck er ringen litt ubestemmelig og har en ganske tidløs utforming, men den kjennes igjen fra mange romertidsfunn og han gjetter dermed høymiddelalder
rundt 12-1300-tallet.


Signetring trolig fra 12-1300-tallet (til venstre)

Det kom også opp et sylindrisk, tablettformet vektlodd som gjerne er fra vikingtid, samt ett annet lodd som også muligens er en spillbrikke.
Også det vikingtid.


Vektlodd

På slutten kom det opp et fibelfragment, antagelig fra en slags bøylefibel (veldig mange forskjellige typer av de, spenner fra romertid til middelalder) og et par "mystery-finds". Det ene tror Falck er et spennefragment fra vikingtid. "Piggen" er han usikker på, men det er mulig det er en griffel/stylus, som et skriveredskap for vokstavler brukt på middelalderen.


"Pigg" (til høyre), som kan ha vært brukt som skriveredskap på vokstavler på middelalderen

Dette er utrolig spennende synes jeg. Funnet av vektloddene kan blant annet stemme overens med at man tror det kan ha vært en handelsplass her tidligere. Utrolig artig:)

Denne uken skal vi til Kvik for å tegne kjøkkenet. Spent på hva det vil koste...

1 kommentar:

  1. Så spennende med disse funnene da. Jeg har selv vært med å grave etter steinaldergjenstander da jeg var liten. Husker ikke om vi fant så mye, men spennende var det uansett :-)

    Ønsker deg en fin kveld!

    Klem
    Netta

    SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen noen ord:)