onsdag 14. november 2012

SMIL: TILSKUDD TIL VINDUER OG DØRER

En liten, eller STOR, gladnyhet herfra. Restaureringen av hovedhuset på gården blir naturlig nok en stor økonomisk utgift. Vi jobber derfor med ulike tiltak for å kunne klare å gjennomføre restaureringen slik vi ønsker.
Et av tiltakene er å søke om ulike tilskudd.

Hovedhusets sørlige kortside anno 2012

Forrige uke ringte landbrukskontoret og tipset om at vi burde legge inn en søknad om SMIL-MIDLER (spesielle miljøtiltak i landbruket) til restaureringsprosjektet. De husket at vi hadde kontaktet dem tidligere med spørsmål om tilskuddsordningen, men ikke sett noen søknad fra oss. De innrømmet at de jo ikke pleide å ringe rundt og be folk om å søke, men de husket oss.
Er ikke det bare fantastisk?!

Inngangspartiet i dag

Vi har ikke på nåværende tidspunkt helt avklart hva som må gjøres i huset og hva vi ønsker å gjøre, så vi hadde derfor ikke noe budsjett å legge ved. Men landbrukskontoret rådet oss likevel til å søke, men da til et konkret formål. Neste år kunne vi søke om tilskudd til noe annet, for eksempel taket. Ettersom vi allerede har undersøkt en del i forhold til utskifting av vinduer, og landbrukskontoret måtte ha søknaden allerede dagen etter, så hev vi oss rundt og dro til nærmeste leverandør av dører og vinduer.

Hovedhuset med sine originalvinduer

Hovedhuset er fra 1865, og basert på gamle bilder av huset og DENNE artikkelen, tror jeg at de originale vinduene er såkalte torams empire-vinduer med tre ruter i hver ramme. På 70-tallet ble disse vinduene erstattet med husmorvinduer. På den ene langsiden av huset var det opprinnelig fire sett med empire-vinduer, men under utskiftingen ble disse erstattet med kun to husmorvinduer. Hullene er fortsatt under panelet, så vi ønsker å sette inn opprinnelig antall vinduer igjen. Totalt sett blir det en del vinduer. I min ammetåke tippet jeg at det kom på mellom 60.000-70.00 kroner, men var så langt fra sannheten at det er pinlig.

Prisanslaget var på 190.000 kroner!

Hovedhuset i dag med sine husmorvinduer

Det er noen krav som settes når man søker om tilskudd. Restaureringen skal følge antikvariske prinsipper, altså skal det foretas reparasjoner fremfor hel utskifting. Vi har undersøkt og lest en del om restaurering av vinduer, og flere steder rådes det også rent økonomisk til å sette i stand originalvinduene da dette blir billigere enn å kjøpe nytt. Vi har funnet originalvinduene til hovedhuset på låven, men de er dessverre i så dårlig forfatning at de ikke lar seg restaurere. Derfor må vi kjøpe nye. Vi kunne likevel få tilskudd hvis de nye delene har samme dimensjoner som det opprinnelige. Dette er da tilfelle for de vinduene vi nå har fått prisoverslag på.

Utskifting av ytterdøren er også inkludert i prisovslaget

Og så kommer den store GLADNYHETEN! Vi fikk altså telefon fra landsbrukskontoret onsdag og leverte søknad torsdag. Søknaden ble behandlet fredag og vedtaket lå i posten lørdag. Snakk om rask behandlingstid!

Og resultatet???? Joda, vi har fått innvilget 30 prosent, som er maks av det man kan få innvilget, yohoo:) De tar utgangspunkt i prisoverslag, men ikke momsen, så utregningen er basert på 150.000 kroner. Vi får da et engangstilskudd på inntil 45.000 kroner til utskifting av vinduer og ytterdør. Fristen for å gjennomføre dette arbeidet er satt til 1. desember 2014, så til tross for innvilget søknad allerede nå så trenger vi ikke begynne på restaureringen før alt er på plass:)

Du kan lese mer om SMIL-midler HER.

Dette er SUPRE nyheter for oss, for alle monner drar! Vi har også vært i kontakt med konservator i fylkeskommunen i forhold til støtte til restaurering av bevaringsverdige bygg. Skal skrive mer om dette i et senere innlegg.

Men til slutt, er det noen som vet om andre tilskuddsordninger?
Alle tips tas i mot med takk:)

Ha en super dag videre!

2 kommentarer:

  1. For et flott hus! Og så fint det kommer til å bli. Grattis til tilskuddet! :)

    SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen noen ord:)