tirsdag 11. september 2012

Jakten på en historisk forankring

Flere av dere har kanskje sett at det de siste dagene har skjedd gradvise endringer her inne på bloggen, og med dette innlegget sparkes den nye bloggprofilen om restaureringen av Østre Roer i gang for fullt. Håper så mange som mulig har lyst til å bli med på ferden:)

Når vi nå skal restaurere våningshuset fra 1865 er det viktig for oss at vi gjør dette i tro med huset og gårdens historie. Restaurere betyr jo å sette i stand igjen og gjenopprette, men hva er det vi skal gjenopprette? Hvordan var huset tilbake i sin tid da det ble bygd? Og hva er historien til gården? Dette mener vi det er viktig å få oversikt over før vi går tar avgjørelser om hvordan det ferdige huset skal se ut. Hva ønsker vi at skal være så originalt som mulig? Og hva bør være det? Og hva kan ha et litt mer moderne preg over seg, og på den måten gjenspeile at vi lever i 2012? Målet er ikke å bo i et museum, men at nostalgien og sjelen til huset skal ivaretas og møte et litt nyere uttrykk.

Gamle dokumenter og bygdebøker er lest på jakt etter gårdens historie


Jeg har brukt helgen på et dypdykk i gårdens historie, og det var utrolig spennende lesning. Visste du at Roer mest sannsynlig har fått sitt navn fra den tiden da hærskip rodde i Varna? Og visste du at det mest sannynlig har vært en orlogshavn, altså en krigshavn eller flåtestasjon, på Roer for mange år siden? Det er også ekelunder her som er fredet grunnet rike funn fra jernalderen, deriblant gravplasser. Les mer om området under LOKALHISTORISK GRUNN i menyen.

Jeg har også funnet ut at Østre Roer er en ættegård fra 1831, altså har min manns slekt vært her fra den tid. Les mer om ættegården og se slektsbilder under ÆTTEGÅRD i menyen.

PETTER ANDERSEN ROER
(f. 1823, d. 30.9.1896)Under ØSTRE ROER kan du lese hvor gamle de uike bygnignene på gården er, samt se gamle bilder fra gården.

HVERDAGSLIV: Petter Roer (f. 1903) til venstre sammen med datter Astrid Marie Roer (f. 1949). Bak står en maksin som borrer etter vann der pumpehuset er i dag. Det ble funnet veldig mye vann, og det er mer enn nok fortsatt. Foran på dobbeleksponeringen står Kari Roer (f. 1951) med hunden Freia.


Med lokal- og slektshistorien på plass er også den nødvendige forankringen vi ønsker å ha på plass før vi tar fatt på restaureringen. En slags grunnmur som vi nå skal bygge vårt nye hjem på. Et hjem med sjel og historie i veggene. Et hjem som viser respekt for slekten som har vandret rundt i huset i generasjoner. Et hjem for dagens Roer-familie på fire:)

1 kommentar:

  1. Det ene bildet viser Petter Roer,født 1903,og datter Astrid Roer,født 1949,og bak står en maskin som borrer etter vann, der hvor pumpehuset er nå.Det ble funnet veldig mye vann,og det er mer enn nok fortsatt.Foran på dobbeleksponeringa står Kari Roer med hunden Freia.Hun er født i 1951.Det andre bildet er av Kari Roer i den fine vogna fra 50tallet.

    SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen noen ord:)